Gistproject II (1nov06)
Gist is het geheim van elke brouwer, en een goed brouwsel begint bij een goede gistcultuur.
Ieder brouwsel heeft zijn eigen specifieke gist nodig, dat kan worden gekocht als korrelgist of als vloerbare gistcultuur
Voor een stout moet je geen tripelgist gebruiken, want dan krijg je vreemde 'fruit-aroma's' in een bier, terwijl een stout juist bitter, caramel-lig en een beetje rokerig moet smaken... daarvoor gebruik je dus een Irish of Scotish Ale giststarter, en geen trappist-giststarter. Al deze giststarters zijn te koop bij b.v. Brouwland maar de kosten zijn c.a. 5 euro per gist. Dit loopt behoorlijk in de papieren als je flink brouwt. Vandaar dat we willen proberen een gistbank aan te leggen.
Het grote probleem van een gistbank is de langdurige opslag, invriezen kan niet, want doordat het water in de gistcultuur gaat bevriezen, knappen de gistcellen.
Alle gistculturen in kweek houden is ook geen optie, omdat de kans op besmetting of contaminatie veel te groot is.
Op deze pagina is een experiment beschreven waarin zelf opgewkeekt gist is ingevroren met glycerol, en vervolgens weer wordt 'gewassen' en opgekweekt. Hoe het gist is gekweekt uit een bierflesje staat hier beschreven.