Gistproject II (1nov06)


Gist is het geheim van elke brouwer, en een goed brouwsel begint bij een goede gistcultuur.
Ieder brouwsel heeft zijn eigen specifieke gist nodig, dat kan worden gekocht als korrelgist of als vloerbare gistcultuur
Voor een stout moet je geen tripelgist gebruiken, want dan krijg je vreemde 'fruit-aroma's' in een bier, terwijl een stout juist bitter, caramel-lig en een beetje rokerig moet smaken... daarvoor gebruik je dus een Irish of Scotish Ale giststarter, en geen trappist-giststarter. Al deze giststarters zijn te koop bij b.v. Brouwland maar de kosten zijn c.a. 5 euro per gist. Dit loopt behoorlijk in de papieren als je flink brouwt. Vandaar dat we willen proberen een gistbank aan te leggen.
Het grote probleem van een gistbank is de langdurige opslag, invriezen kan niet, want doordat het water in de gistcultuur gaat bevriezen, knappen de gistcellen.
Alle gistculturen in kweek houden is ook geen optie, omdat de kans op besmetting of contaminatie veel te groot is.

Op deze pagina is een experiment beschreven waarin zelf opgewkeekt gist is ingevroren met glycerol, en vervolgens weer wordt 'gewassen' en opgekweekt. Hoe het gist is gekweekt uit een bierflesje staat hier beschreven.


INVRIESMEDIUM
Voor 200ml glycerol-stock gistToevoegen
Water*60ml
Kristalsuiker*10gram
DAP*1gram
citroensap*1gram
glycerol(87%) steriel 100ml
peniciline / streptomycine1ml
* ingredienten samenvoegen, en eerst 5min. laten koken om te steriliseren
KWEEKMEDIUM
IngrediėntenToevoegen
Water*1liter
Kristalsuiker*80gram
DAP*2gram
citroensap*3gram
* ingredienten samenvoegen, en Ca. 5min. laten koken om te steriliseren

-(30okt)Start met een flinke hoeveelheid opgekweekt gist zoals hier beschreven. en laat dit uitzakken, en schenk al het (heldere) medium af, zodat je c.a 40ml gistsuspensie overhoud. Voeg de 160ml invriesmedium toe, en homogeniseer dit mengsel. (gebruik steriel glaswerk/plastics)
Verdeel uit in buisjes (2ml, of grotere buisjes) en vries in bij -20 °C (diepvriezer met *** of meer)
Als je na een dag kijkt, zie je dat de vloeistof wel c.a. -20°C is, maar dat het mengsel nog wel vloeibaar is, de gistcellen zijn dus niet kapot.

-(1nov)Met een telkamer heb ik de concentratie van ons ingevroren cultuurtje bepaald, (je telt m.b.v. een microscoop het aantal gistcellen in een hokje van de telkamer, en vermenigvuldigt dit met 90.000.
Ik heb c.a.85 gistcellen per hokje geteld (gemiddelde van 4 tellingen) dat komt neer op 7.65 miljoen gistcellen per ml. In mijn (westmalle) cultuur van 200ml zaten dus c.a 1.5 miljard gistcellen.
-(1nov) 1 buisje (2ml) ingevroren gistcultuur in 15ml kweekmedium gedaan, en op het aanrecht (c.a. 20°C) laten staan.

-(7nov) De gistcultuur om de 2 dagen ververst, en 2x een schone buis gepakt, om van de glycerol af te komen. (Glycerol is een zeepachtige stof die er voor zorgt dat de gistcellen niet stukvriezen bij -20°C. Als je bij het activeren van de ingevroren gist (o.a. het wassen van de gistcellen) 2x een schone buis pakt, ben je de glycerol kwijt. (glycerol plakt aan het plastic van de buis).)-(15nov) De gistcultuur is zeer levendig, en dichtgegroeid.... klaar om door te zetten naar een grote kweek! ----wordt vervolgd----
Heb je tips voor me om het gistkweken nog beter aan te pakken?? mail me dan!

Als je gist kweken echt proffessioneel wil aanpakken, kijk dan eens op de website van Serrebrouwerij Het Witte Paard

Terug naar de top van de pagina