Gistproject


Gistproject, start: 3okt06
Gist is het geheim van elke brouwer, en een goed brouwsel begint bij een goede gistcultuur.

Hier staat een experimentje beschreven voor het zelf opkweken van "noord-malle tripel" ;-)

Ik ben begonnen met het aanmaken van voldoende kweekmedium: 1 liter water
80gram kristalsuiker
3gram citroensap (uit een plastic flacon)
2gram gistvoedingszout (Diammonium waterstoffosfaat, DAP)

20min koken, en vervolgens direct in 15 steriele 50ml buizen gedaan, de buizen dichtgedraaid, en direct afgekoeld (4C).
2 zo nieuw mogelijke oost-malle's gekocht (exp. 10/08/08 en 14/08/08) en uitgeschonken zonder gist (zoals het hoort!). De gist vervolgens geresuspendeerd in 50ml medium, en in 2 steriele buizen gedaan (30ml)
Al het gist is gekweekt bij kamertemperatuur (ca. 20C)

De volgende ochtend was al een pellet waarneembaar in de punt van de buis (zie foto), ongeveer 3 keer per dag flink schudden, en de overdruk (gevormde CO2!) laten ontsnappen door de buis even open te draaien.
Elke 2 a 3 dagen het medium verversen door het oude medium heel voorzichtig te decanteren (afschenken) en het gevormde pellet te resuspenderen in 25ml nieuw medium.

Na 2 weken alles doorgezet naar een 1liter erlemeyer (gesteriliseerd met een schepje Sulfiet (SO3) en een schepje citroenzuur), en aangevuld met nieuw medium:
0.5l water
40gram kristalsuiker
1gram DAP
1.5gram citroensap
10min koken, snel afkoelen door pan in een laagje (stromend) water te zetten.
Erlemeyer afdekken met huishoudfolie, en 3x per dag schudden... je ziet na 1 dag al een flinke Co2 productie!
Om de 3 dagen medium verversen (decanteren is extreem lastig.... wellicht beter in 2x te doen. )
Er is nu voldoende gist voor een 40liter brouwsel Zuid-malle tripel! (recept volgt snel op onze recepten-site!)

Heb je tips voor me om het gistkweken nog beter aan te pakken?? mail me dan!


Als je gist kweken echt proffessioneel wil aanpakken, kijk dan eens op de website van Serrebrouwerij Het Witte Paard

Terug naar de top van de pagina